Formandens beretning

Årsberetning 2024
for den selvejende institution Suka

Suka er tilknyttet D.O.F – Dansk Oplysnings Forbund, der er en partipolitisk uafhængig landsorganisation for skoler, der varetager undervisning under bl.a. Folkeoplysningsloven og Lov om kompenserende specialundervisning for voksne. D.O.F er ligeledes kendetegnet ved at have de særlige regionalskoler/handicap- og specialskoler i deres regi’.

Suka tilbyder undervisning til unge og voksne personer med udviklingshandicap eller autisme, og siden august 2012 har skolen også tilbudt undervisning til blinde og svagsynede i det storkøbenhavnske område. Dette er beskrevet i afsnittet om Suka og undervisning på Syn-området. I 2024 overtog Suka Købehavns aftenskole på tegnsprog(KAPT)

I daglig tale hedder områderne under Suka nu: SukaLev, SukaSyn og Suka DTS

Suka modtager det samlede tilskud fra Københavns Kommune, der er skolens forvaltnings-kommune vedr. tilskud til lærer-leder-løns-andelen fra Folkeoplysningsområdet. Suka modtager også særlige tilskud til nedsættelse af deltagerbetalingen fra de kommuner, der stadig yder tilskud til dette (De særlige PEA-ordninger, der omhandler pensionister, efterlønsmodtagere arbejdsledige o.a.)

Suka samarbejder med Lev-  kredse, DBS-kredse og fra 2024 også en arbejdsgruppe vedrørende kurser i Suka DTS regi, om særlige undervisningstiltag herunder også

10 % - debatarrangementer. Suka har desuden samarbejde med mange forskellige væresteder, dagtilbud, værksteder o.a., hvor der opstår behov for særlige undervisningsmoduler.

I juni 2016 underskrev Suka en Partnerskabsaftale i samarbejde med Socialforvaltningen i København. Partnerskabsaftalen blev genforhandlet i 2024 og løber nu til 2026. Partnerskabs aftalen giver mulighed for at oprette målrettede tilbud til LEV deltagere i Københavns Kommune.

Suka’s undervisningstilbud er organiseret under lov om støtte til Folkeoplysning eller under

Lov om Kompenserende Specialundervisning for voksne.

I de senere år, er der sket en stigning indenfor ITV- Indtægtsdækket virksomhed, hvilket ligger uden for lovområderne. Det kan f.eks være eneundervisning eller særlige tilbud på institutioner

Den nødvendige handicapbefordring

Fordi mange af vores elever ikke kan færdes på egen hånd pga. manglende trafiksikkerhed, eller fysisk funktionsnedsættelse, er et befordringstilbud overordentlig betydningsfuldt for eleverne. Derfor tilrettelægges det meste af undervisningen så vidt mulig med samme start dato/uge, og med ca 27 undervisningsgange pr sæson. Det er vigtigt, at skolen hurtigt får dannet homogene hold.  Det er med til at øge kvaliteten i undervisningen. Vi danner ofte også meget små hold, hvis dette kan sikre en øget indlæringseffekt.

I 2018 var der en særlig situation ift. befordringstilskud.  Tilskuddet til handicapbefordring faldt med ca. 1/3 fra 749.927,71 kr til 279.000. Denne udvikling har desværre været en tendens, der er fortsat. I 2024 søgte vi 2.763.360 (§44 stk. 2 midler) i slots og kulturstyrelsen efter vi havde en snak om med slots og kulturstyrelsen om vores udgiftsniveau. Vi fik 845.288,87 samt 10.599,56 søgt og bevilliget hos D.O.F. I alt  kr 855.888,43.  Det har betydet, at vi i år har sendt relativt små regninger ud. Desuden har kunnet tilbagebetale de deltagere, der ikke får kommunalt tilskud nærmest hele deres del af forårsregningerne tilbage.

Der har igen i år været deltagere, der ikke kun få plads i Harbirks vognrul. Det har dog i modsætning til sidste år kun handlet om ca. 15 deltagere mod ca. 40 sidste år

Det er gået bedre med taxa kørslerne i 2024 end i 2023, det er dog fortsat sikrere at køre med Harbirk

Programudsendelse 2024-2025

Suka’s program rettet mod LEV-gruppens deltagere udsendes, til forskel fra andre aftenskole programmer, allerede ultimo maj. Dette har været aktuelt de seneste 4 sæsoner. Det betyder også tidligere deadline for tilmeldinger. Vi håber på den måde, at få flere godkendelser af kommunale befordringsansøgninger på plads, i god tid før de nødvendige deadlines, og kan på den måde forhåbentlig bidrage til en mere harmonisk start på undervisningssæsonen.

Da der er særlige forhold, der gør sig gældende på synsområdet, udgives der et særskilt program og dertil indlæses også en Cd for dem der gerne vil have dette.

Ift. Suka DTS slås holdene løbende op på hjemmesiden, Facebook og en særlig Suka DTS Fb gruppe.

ITV-Indtægtsdækket virksomhed.

I Suka tilbyder vi i nogle tilfælde eneundervisning. Dette er indtægtsdækket virksomhed, da det ligger uden for Folkeoplysningslovens tilskudsramme.

Undervisning under Folkeoplysningsloven/anden lovgivning og

Som det fremgår af Sukas LEV- program, har vi rundt om i det storkøbenhavnske område, en lang række tilbud specielt tilrettelagt for vores elevgrupper.

Undervisningen på SukaSyn området foregår fortrinsvis på Blindeinstituttet i Hellerup (IBOS). IBOS har grundet økonomi måtte afstå en del af deres lokaler alligevel, har der været stor velvilje fra IBOS til at afhjælpe mangel på lokaler, så Suka føler sig fortsat prioriteret ift. undervisningsfaciliteterne på IBOS. Det har været meget positivt. Sukas øvrige undervisning i SukaLev området foregår i 62 forskellige lokaler ca. 25 forskellige andre steder i det Storkøbenhavnske område. Det er kendetegnende for Sukas hold at, der for at sikre en optimal indlæringssituation kun kan være 3 og max. 5 elever pr. lærer på holdene. Ofte må vi også have færre deltagere på holdene, når vi skal sikre, at der er tale om undervisning.

På grund af de mange specielle hensyn, der gør sig gældende for vores elevgrupper fra LEV-området, tilstræber vi et 2-lærersystemer for en del holds vedkommende. Dette afspejles f.eks i al svømmeundervisning i Suka-regi.

Gennemførte undervisningstimer i de seneste år er vist i den efterfølgende tabel: Det er tydeligt at se at 2020 tallene er præget af Corona krisen. I 2024 ser tallene ud som flg.

Tabellen gælder både timer under den kommunalt støttede folkeoplysningsdel; men også timer under den indtægtsdækkede virksomhed.

År

Undervisningstimer

2020

Suka Lev – 9.393
Suka Syn -  945

2021

Suka Lev - 10.343
Suka Syn – 833,5

2022

Suka Lev -10.448
Suka Syn - 908

2023 Suka Lev - 9.821
Suka Syn - 944
2024 Suka Lev - 9.979,5
Suka Syn - 1.141,5
Indtægtsdækket - 550

For knap 50 % af Sukas elevers vedkommende er handicapundervisningen under Folkeoplysningsloven forbundet med ekstra handicapbetingede udgifter, f.eks. befordring eller andre nødvendige handicapkompenserende foranstaltninger. 

For eleverne ser vi forskellige ordninger i de enkelte kommuner. København giver befordringstilskud til alle deltagere på alle hold, ellers kan det kan være, at en elev kun kan få tilskud til et enkelt hold, at kommunen yder tilskud efter en bestemt procentsats, eller at kommunen slet ikke yder tilskud. Det betyder, at eleven selv må betale en væsentlig større andel af udgifterne.  Flere kommune har valgt ikke at yde befordrings tilskud og eleverne bliver i stedet tilbudt at få kørsel ved Movia-Flex trafik. Dette er en forringelse, for den enkelte elev, da denne ordning er forbundet med ventetider, dermed usikkerhed og et krav om en stor grad af selvhjulpen hed. Hvilket ikke er en typisk egenskab hos vores deltagere.

FN´s Handicapkonvention og kommunale stramninger

Konventionens formål er at beskytte mennesker med handicap mod diskrimination og sikre handicappede lige muligheder.

De mange kommunale stramninger/nedskæringer har også ramt deltagerne i Sukas undervisning. Flere kommuner har fjernet tilskuddet til befordringen, og dermed også den handicappede borgers mulighed for at deltage på lige fod med andre i aftenskoleundervisning.

Det kan virke som om, lovgiverne og de bevilligende myndigheder m.fl. ikke forholder sig i væsentligt omfang til personer med handicap.

Der er stadig en klar lovmæssig barriere, da det i den gældende lov alene er kulturministeren, der er forpligtet til at yde tilskud til handicappedes deltagelse (§ 44, stk. 2) i undervisningen. Så længe formuleringen er sådan, vil kommunerne med loven i hånden kunne afvise at yde bidrag til handicapbetingede udgifter til området. Den ramme, der er afsat på Finansloven til dette formål er stadig helt utilstrækkelig. Det overordnede mål er at få §44 stk. 2. midlerne på finansloven. Sukas bestyrelsesmedlem Niels-Anton Svendsen har gjort en stor indsats i forhold til dette også i 2024. Vi håber dette arbejde bærer frugt og midlerne til handicapbetingede udgifter bliver en finanslovs post i 2025.

Den kompenserende specialundervisning

I 2024 har Suka haft et enkelt forløb i specialundervisning.

På landsplan har man kunnet registrere stor tilbagegang på  kompenserende specialundervisnings området. Dette skyldes bl.a. den generelle økonomiske afmatning; men også at flere kommuner med lovens vejledning i ryggen kan benytte sig af subsidiaritetsprincippet og derfor erstatte forpligtelsen til at yde kompenserende specialundervisning gennem socialpædagogiske tiltag.

Mange af LEV-områdets borgere, der gerne vil gå til undervisning, kan ikke som mange andre borgere søge ind på VUC eller andre almene voksenundervisnings-områder; men har med den voldsomme nedskæring på det kompenserende specialundervisningsområde ikke mange andre muligheder tilbage, end selv at betale undervisningstilbud gennem Folkeoplysningsloven, hvor det

yderligere er blevet vanskeligere for borgeren, at få bevilget kørsel til området.

Økonomi og aftaler

For den del af undervisningen, der har udgangspunkt i Folkeoplysningsloven, har Suka en regionalskoleaftale med Københavns Kommune, hvorfra der modtages et samlet tilskud. Københavns Kommune hjemhenter efterfølgende det mellemkommunale refusionsbeløb, når skolen har oplyst Københavns Kommune om, hvilken betalingskommuner der er tale om.

Tilskudsregnskab og andre informationer fremgår af det samlede regionalskoleregnskab for 2024.

10 % Arrangementer  2024         

I 2024 har vi haft følgende debatarrangementer de er lavet i samarbejde med forskellige samarbejdspartnere. Angivet under hvert arrangement

Arrangement

dato

Antal deltagere

Samfundshøjskolen i Søborg kirke- 6 debatarrangementer i samarbejde med FO Gladsaxe og Søborg kirke

 

80 tilmeldte der deltog i alle arrangementerne

Hvad betyder ulighed for samfundet? Jan Sjursen                                                      

16.01.2024

80

Kærlighed og Sorg, hvordan håndterer vi det i vores moderne samfund? - Mikkel Wold

23.01.2024

80

Naturdannelse - Stefan Hermann

30.01.2024

80

Nymoralismens skikkelser v. Michael Brorson

06.02.2024

80

Skal vi være bange for Rusland? V. Peter Viggo Jakobsen

20.02.2024

80

Hvordan forvalter vi Koranloven? V. Nina Palesa Bonde

27.02.2024

80

Hvordan var det at være Anbragt på Sprogø og Livø
og hvad har vi lært? V. Poul Duedahl       

Suka i samarbejde med Csbb

d. 14.3.2024

80

Blind mand i Caminoland
v.Edis  Adilovic
IBOS og Suka

19.03.2024

70

Sune Haugbølle - Skal vi forstå terrorister?
Suka i samarbejde med FO, Grundvigs forum og Biblioteks foreningen

21.03.2024

Ca.90

Oplæg og Debat ved Alexander Milne – Autismens historie.
Suka i samarbejde med Pulsen

5.4.2024       

40

Morgendebat med Anna von Sperling - Hvad hvis alkohol ikke er frigørende?
Suka i samarbejde med FO,  Grundvigs forum og Biblioteks foreningen.

02.05.2024

Ca.90

Marlene Wind - Er der noget galt med grundloven? Hvad betyder det danske flertalsdemokrati for mindretalsbeskyttelsen og tanken om retsstaten som sådan?

Suka i samarbejde med FO,  Grundvigs forum og Biblioteks foreningen

 

30.05.2024

 

Ca. 90

Özlem Cekic fra brobyggerne
Aftenskolerne inviterede i fællesskab Özlem, der lavede oplæg om brobyggerne og dialog. Det belv efterfulgt af debat.
Suka i  samarbejde med FO, AOF, FOF og Gladsaxe kommune

24.08.2024 Gladsaxedagen

 

Ca. 40

 

Blind mand på Nordpolen v. Arne Christensen

Suka i samarbejde med IBOS

29.10.2024

Ca.70

Alle har ret til et kærlighedsliv.
Suka i samarbejde med frivillig koordinator Gladsaxe.

29.10.24

125 tilmeldte

Pårørende til Demensramte
- Vejen til det gode pårørende samarbejde.

Oplæg ved Anja Aalund, pårørende til demensramt og tidligere pædagog/ leder, efterfulgt af debat.
I samarbejde Kamager

31.10.2024

35

Pludselig diskuterer vi kvinders værnepligt, som om det er en vigtig diskussion om ligestilling, men handler det ikke snarere om oprustning’? V. Peter Ernstved Rasmussen  

Suka i samarbejde med FO,  Grundvigs forum og Biblioteks foreningen

31.10.2024

Ca.90

Hvorfor er vi uenige om aktiv dødshjælp?
Freja Polonius.
Suka i samarbejde med FO,  Grundvigs forum og Biblioteks foreningen                        

28.11.2024

Ca. 90

Debatarrangement om Milanokonferencen (oralisme versus tegnsprog) og Deaf President Now- bevægelsen v.  Peter Nimelä

Suka I samarbejde med arb, gr. Tidl.Kapt.

2.12 2024     

Ca.35

 

44 stk. 2 – Tilskud til ekstra handicapbetingede udgifter gennem ministeriet

I Suka anvendes disse midler udelukkende til befordring. Tilskuddene de foregående år fremgår af den efterfølgende tabel:

År

Tilskud (kr.)

2020

226.569

2021

264.577

2022

324.735

2023

317.329

2024

 855.888

I Suka oplever vi, at vores handicappede deltagere i stigende grad må afstå fra at deltage i folkeoplysende voksenundervisning, da de ikke har råd til både at betale almindelig kursusafgift og oveni skal betale væsentligt mere for befordring, end hvad der svarer til den udgift, vi andre ville have til f.eks. en busbillet.

Dette gælder dog ikke for deltagere i Københavns Kommune der fortsat yder fuld støtte til undervisningen af deres handicappede deltagere.

Mange har i de senere år set og mærket konsekvensen af de generelle økonomiske stramninger.

I mange sammenhænge er der blevet sat spørgsmålstegn ved, om lovgivere og kommunale instanser lever op til FNs handicapkonventioner for handicappede også for de paragraffer, der direkte berører vores deltageres muligheder for at deltage på lige fod med andre i undervisningstilbud.

Det er desværre stadig nødvendigt at præcisere at FNs handicapkonvention er en vigtig konvention, som vi alle har et medansvar for. Vi kan være med til at sikre, at handicapkonventionen bliver implementeret i alle sammenhænge i vores samfund, både lovgivningsmæssigt og i vores daglige arbejde med handicappede mennesker. I 2024 har §44 stk. 2 midlerne været så tilstrækkelige, at der kun er udskrevet små regninger. (bortset fra de regninger der skal lægges ud for ift. forårs sæsonen, fordi § 44 stk. 2 midlerne først meldes ud i efteråret 2025)

Interesse varetagelse

Rammerne for borgergruppen er under pres og vi oplever, at undervisning bliver nedprioriteret grundet kommunale besparelser. Det ligger Suka meget på sinde, at arbejde hen imod, at der skabes lige vilkår for borgergruppen. Skolelederen er aktiv i de samrådsfora der er, og prøver herigennem at sætte fokus på SUKAs deltagergrupper. Desuden er skolelederen valgt ind i Samrådets bestyrelse, i Købehavn og regionsbestyrelsen under D.O.F. Ved valget til Folkeoplysningsudvalget (FOU) i 2022 blev Skolelederen valgt ind som suppleant, og i midten af 2023 overtog skolelederen en fast post i FOU. Et spændende fora tæt på de politiske beslutninger.

Desuden har Niels-Anton i samarbejde med D.O.F og flere handicaporganisationer haft fokus på befordrings problematikken og § 44 stk. 2 midlerne. Som tidligere nævnt er målet at få disse udgifter på finansloven.

Det har igen i 2024 været et udsædvanligt godt år for vores debatarrangements aktiviteter.  Vi har bibeholdt tidligere samarbejdes partnere og fået intensiveret samarbejdet med IBOS. Det betyder, at vi kan få flere penge til at virke også ift. vores egen deltager gruppe. Vi får ved disse arrangementer fokus på Suka som aftenskole.

Skolens organisering:

På Frødings alle´8

Astrid Buch Hansen

Skoleleder – 35 timer

Berith Salles Lyng

Admin. Medarb. – 30 timer

Katja M.I. Olsen

Fleksjob ansat – 12 timer

Fra november 2024 har der været en langtidssygemelding på kontoret og det mærkes meget ift. at der er mangler 30 timers arbejde ud af de 77 kontoret er bemandet med.

Partnerskab og udvikling

I juni 2016 underskrev Suka en partnerskabsaftale med Socialforvaltningen, Københavns Kommune (SOF) som har haft stor betydning for, en stor del af borgerne der kommer i Pulsen (værested for mennesker med autisme og Asperger) og de øvrige fra Sukas målgruppe i Københavns kommune. Denne partnerskabsaftale er gentaget og fornyet fra 2021-2023. Partnerskabsaftalen er igen blevet fornyet i 2024 og løber nu til 2026

KAPT er i 2024 indlemmet i Suka og er blevet til Suka DTS, der har været slået en del hold op, men desværre, er der kun et hold der er blevet til noget.

Der er nedsat en Suka DTS arbejdsgruppe som er aktive ift. emner til debatarrangementer og ideer til hold. Skolelederen deltager i møderne, hvis der er behov.

Godkendt af Generalforsamlingen i SUKA den. 12.03.2025

Dirigent: Steen Stavngaard
Referent: Katja Marie Iola Colding